Is uw website al beschikbaar voor elk apparaat

28 November 2018 om 12:00

De meeste klanten bekijken uw website voor de eerste keer snel op hun mobiel, en weet u zeker of uw website mobiel vriendelijk is? Niet alleen wordt het percentage mobiele gebruikers steeds groter, ook voor Google wordt een mobiel vriendelijke website steeds belangrijker.

Google maakt tegenwoordig gebruik van mobile first index, hierdoor zullen veel website's hun waardevolle hoge positie verliezen in de Google zoek resultaten omdat de website niet mobiel vriendelijk is. Lees nu of u ‘veilig’ bent of wat u kunt doen om uw website voor mobiel te verbeteren.


Wat betekent Google’s mobile first index?

De google zoekmachine stelt tegenwoordig andere eisen aan een website, hierdoor heeft Google een tweede index voor de Google zoekmachine opgezet zoals gezegd de Google's mobile first index. Niet word alleen de content en het aantal inkomende links beoordeeld, maar ook op de mobiele gebruiksvriendelijkheid. Dit betekent dat een niet mobiel vriendelijke website minder goed zal presteren binnen de Google mobile first index en dus lager zal ranken.

Veel website zijn in het verleden nog gemaakt voor grotere schermen zoals die van een desktop of laptop. Het verschil in gebruik van uw website daarin met een mobiel van tegenwoordig komt door:

 • Veel meer ruimte Het scherm van een desktop of laptop is meestal 3 tot 4 keer groter dan die van een mobiel.
 • Gebruik van een muis Door gebruik van een muis kunt u veel preciezer zijn dan met de vinger op een mobiel beeldscherm.
 • Een snellere internetverbinding Hierdoor kunnen ook grote afbeeldingen zonder problemen op een desktop of laptop worden geladen.

Door gebruik te maken van een responsive website zorgt u er voor dat de gebruiker een vergelijkbare ervaring heeft op desktop, tablet of mobiel. Google heeft een tool ontwikkeld om te testen hoe mobiel vriendelijk uw website is.


Doe gelijk de mobiel vriendelijkheid test!


Herken een niet mobiel vriendelijke website

Aan de hand van de Google's mobiel vriendelijkheid test geeft google u een aantal suggesties om uw website te kunnen verbeteren, dit kunt u zelf doen of laten doen door een SEO specialist zoals ik. Google test op een aantal criteria's en dit is al voldoende, ik adviseer u toch om deze punten ook mee te nemen in uw mobiele vriendelijkheid controle.

 • Niet responsive De website beschikt niet over de juiste viewport instellingen waardoor deze dus niet word aangepast naar het scherm formaat, voor het design van de website word gebruik gemaakt van tabellen i.p.v. collum's. De juiste style voor bepaalde breakpoints zijn niet ingesteld en hierdoor word de website niet netjes weergegeven.
 • Slecht lettertype Gebruik maken van een duidelijk lettertype en lettergrote is belangrijk, te kleine letters kunnen slecht gelezen worden waardoor de website dus niet mobiel vriendelijk is. Gebruik voor de algemene teksten altijd een standaard lettertype. Regelafstand is ook belangrijk voor de juiste lees ervaring.
 • Klik elementen Gebruikers met een desktop of laptop maken gebruik van een muis, hiermee kunt u heel nauwkeurig werken en kleine elementen makkelijk aanklikken, op een mobiel scherm is dit echter anders, hier maakt u gebruik van een vinger. Zorg ervoor dat klik elementen de juiste afstand hebben van elkaar zodat deze makkelijk aan te klikken zijn.
 • Website is traag Grote afbeeldingen zijn vaak een oorzaak van een slome website, op uw desktop of laptop maakt u gebruik van een snellere en stabieler internet waardoor deze afbeeldingen makkelijker laden. Op de mobiel is dit echter anders, optimaliseer daarom uw afbeeldingen. De juiste hosting van uw website werkt hier ook aan mee.
 • Te grote elementen De schermen van een mobiel zijn vaak niet groter dan +- 300 pixels. dit houd in dat u veel informatie kwijt moet kunnen op een smal scherm. Een lang woord met een te groot lettertype kan niet worden afgebroken en hierdoor zou u horizontaal moeten scrollen en dit wilt u juist voorkomen voor het gebruikers gemak. Hetzelfde geld voor afbeeldingen en alle andere grote elementen.


Welke stappen onderneemt u?

U heeft deze pagina gelezen, en dacht laat ik mijn website eens checken. Wat blijkt, uw website is toch niet zo mobiel vriendelijk als dat u dacht. Geen stress, de overgang naar de mobile first index zal geen grote gevolgen hebben en alleen maar plus punten.

 • Maak gebruik van de Google checker en volg hun suggesties op en wees pas tevreden bij 100%.
 • Check bij nieuwe content of functie's altijd eerst de mobiele weergaven en daarna de desktop of laptop.
 • Laat een specialist (ik) naar uw website kijken, en verbeter uw website zelf of laat het doen door de specialist (ik).


…of laat uw website door mij bekijken

Heeft u moeite met de juiste keuzen te maken over welke vervolgstappen voor uw website nodig zijn en wilt u onnodige risico’s vermeiden? dan kunt u mij een mail sturen via info@reduankurtaj.nl of gebruik het contact formulier op de website.

Terug naar overzicht